Quiz coming soon

AXIALE SPA

WAT IS AXIALE SPA?

Axiale SpA is een afkorting van axiale spondyloartritis: een reumatische aandoening. Het veroorzaakt chronische ontstekingen in met name het bekken en de wervelkolom. Er zijn twee vormen van axiale SpA: niet-röntgenologische axiale spondyloartritis en röntgenologische axiale spondyloartritis, ook wel bekend als de ziekte van Bechterew.

Beide vormen geven een zelfde soort klachten. Het grootste verschil is dat bij röntgenologische axiale SpA de chronische ontstekingen al hebben gezorgd voor schade aan het bot. Dat is te zien op een röntgenfoto. Het kan lang duren voordat de diagnose axiale SpA is gesteld.

TWEE VORMEN VAN AXIALE SPA

Niet-röntgenologische axiale spondyloartritis

  • Mogelijk een vroege vorm van röntgenologische axiale SpA

  • Röntgenfoto toont geen afwijkingen, MRI-scan mogelijk wel

  • Patiënten zijn vaker vrouw

Röntgenologische axiale spondyloartritis

  • Gewrichtsschade en vergroeiing van wervels

  • Afwijkingen te zien op röntgenfoto

  • Patiënten zijn vaker man

AXIALE SPA IS EEN MONSTER DAT JE ELKE DAG MET JE MEE DRAAGT

De ontstekingen in de gewrichten die je krijgt bij axiale SpA zijn chronisch. Dat betekent dat je de ontstekingen je hele leven bij je draagt. De ontstekingen komen vooral voor in gewrichten in het bekken, het sacro iliacaal (SI)-gewricht (het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken) en de wervelkolom. Door de ontstekingen kun je pijn voelen, moe en stijf zijn, en je minder goed bewegen.

HOE AXIALE SPA EEN MONSTERLIJKE LAST KAN ZIJN

Moe zijn en problemen met slapen

Pijn voelen, stijf zijn en minder goed kunnen bewegen in je onderrug. Dit verergert ‘s ochtends en/of ‘s nachts

Pijn in andere delen van je lichaam, waaronder de heupen, schouders, knieën, hielen, billen, dijen en nek

Ontstekingen die kunnen leiden tot vergroeiing van ruggenwervels

ANDERE SYMPTOMEN BIJ AXIALE SPA

Als je axiale SpA hebt, is de kans groter dat je ook andere aandoeningen krijgt, zoals oogontstekingen (uveïtis), chronische darmontstekingen, huidklachten (psoriasis), ontstekingen van pezen of peesaanhechtingen (enthesitis), ontstekingen in andere gewrichten dan de rug of het bekken (perifere artritis) of ontstekingen aan vingers of tenen (dactylitis).


Axiale SpA kan behalve lichamelijke klachten ook psychische klachten veroorzaken. Je kunt je bijvoorbeeld somber of angstig gaan voelen of stress ervaren.

Heb jij axiale SpA?
Houd dan goed bij hoe het met je gaat. En let extra op signalen die kunnen wijzen op schade. Zo houd je het monster in toom, ook in de toekomst.

MEER OVER STRUCTURELE SCHADE

In behandeling
Welke behandeling of onderzoek het best past, verschilt per patiënt. Vaak kun je kiezen. Beslis samen met jouw zorgverlener over de beste keuze.

GA NAAR SAMEN BESLISSEN

KEN JIJ IEMAND MET axiale SpA?

Download de PDF: